Isărescu este trofeu electoral. Fabrica de bani este ținta reală a pesediștilor

Moise Guran

Se viralizează un banc pe internet. În momentul în care Vâlcov a zis la televizor că Isărescu ar trebui să plece de la conducerea BNR, un fior de emoție a trecut prin toate secretarele județului Teleorman, de la Videle și până la ferma de porci din comuna Salcia. Serios acum, războiul deschis dintre PSD și Banca Națională nu poate avea decât un singur rezultat și, deși guvernatorul Mugur Isărescu aplică aceeași tactică a diplomației care l-a ținut aproape trei decenii pe funcție, cred că de data asta nu prea mai are cum scăpa. Pentru că miza este dublă.

E foarte greu să lupți cu un partid care mizează pe ignoranța propriului electorat și care i-a exersat prostirea atât amar de ani. Zice Dragnea că a crescut economia cu 25%? Cui să stai și să-i explici câtă inflație e în procentul ăla? Îți prezintă efectiv sărăcia ca fiind bogăție și, dacă ți-a crescut pensia n-ai cum să-l contrazici – pensiile le crește Dragnea, pâinea, benzina și curentul le scumpesc multinaționalele, nu? 

Cu Darius Vâlcov e și mai complicat, că omul vine și îți arată că au crescut investițiile străine… deciăăă, de ce crește euro măi musiu Isărescu? Într-adevăr, investitorii străini (altfel mult huliți) au adus vreo 400 de milioane de euro în plus în anul 2018. Dar, hai și explică populației și că diferența dintre importuri și exporturi s-a umflat în aceeași perioadă cu vreo 13 miliarde de euro! Ce mi-e 400 de milioane în plus, ce mi-e 10 miliarde în minus? De la un anumit ordin de mărime în sus, lumea nu mai înțelege, câștigă cine spune mai des și mai apăsat prostiile astea. Iar PSD-ul chiar are o armată de mesageri publici (oameni și jurnaliști de partid) care-ți repetă prostiile astea până vorbești singur.

Și uite-așa, din minciună în minciună, guvernul României a ajuns la fundul sacului. Nici pe datorie nu mai poate plăti ce a promis. Îi trebuie lei, iar leii îi face BNR-ul. Sigur, pornirea tiparniței de bani, să dăm la lume ca să trăim bine și să-l iubească pe domnul Dragnea, nu produce cu adevărat trai bun ci doar o iluzie de îmbogățire, căci inflația, deja mare, devine galopantă.

PSD are nevoie ca de aer de control asupra fabricii de bani. Odată eliminat Isărescu, treaba-i aranjată căci în jurul lui sunt numai pesediști.

Pe de altă parte, să nu uităm, suntem în an electoral. Comunicarea PSD pare integrată, planificată și desfășurată în momente tactice coerente. Nu, Vâlcov nu deschide subiectul Isărescu la televizor anapoda, nici Dragnea nu pune la întâmplate poze pe facebook cu bugetul și cu PIB-ul, nici ceilalți comunicatori ai PSD pe care îi veți vedea în serile următoare pe la televizor nu spun ce spun de capul lor. V-am mai spus anterior că în strategia electorală a acestui partid capul lui Mugur Isărescu joacă un rol deosebit, pentru că el va întruchipa lupta împotriva bancherilor lacomi. Un adevărat Soros autohton, zice Pantazi aici. PSD își poate păcăli electoratul făcându-l să creadă că nu-i este foame, arătându-i două cifre și o creștere de pensie, dar pentru că lui chiar îi este foame în realitate, trebuie să-i umpli stomacul gol cu ură. După șapte ani de PSD la putere, are adică nevoie de un alt vinovat pentru faptul că tot prost trăiește. Ei bine, pare că PSD i-a rezervat lui Isărescu acest rol, al inamicului public numărul unu. Și, stați, că e abia începutul…

Deși este un fapt că nu pot face bugetul, criza bugetară rămâne, este reală. Zilele acestea ne vor prezenta niște cifre, un proiect de buget pe 2019, dar deja credibilitatea cifrelor oficiale tinde spre zero. Chiar dacă pesediștii pun mâna pe tiparnița de bani de la BNR, chiar dacă-l decapitează pe Isărescu ritualic și  electoralist, deficitul bugetului de stat tot mare va fi. Și probabil că va exploda încă din primele luni ale anului 2019. Așa că, după Isărescu și bancheri, va veni probabil rândul “bogaților” să fie declarați chiaburi și să fie supraimpozitați. Ai 1000-1500 de euro salariu? Ești bogat, ‘tu-ți mama ta de exploatator!  Judecând strict după cele probabil vreo 200 de miliarde de lei cheltuieli pe care statul le va face în 2019 cu salariile bugetarilor + asistența socială, mă încumet să cred că va urma reașezarea taxelor pe venituri. Adică renunțarea la cota unică, în favoarea uneia diferențiate. Vor taxa în numele dreptății sociale, stârnind astfel la vot ura de clasă. Cum altfel să te prezinți în campanie electorală cu o creștere de taxe. Ei bine, îndrăznește să crezi!

În final aș vrea să îi atrag atenția domnului Isărescu că strategia de comunicare a BNR, aflată sub acest asalt al PSD este una greșită. Nu, nici prin domnul Suciu, nici prin domnul Vasilescu nu pot fi contracarate minciunile lui Dragnea/Vâlcov și planul (unul vădit elaborat) de decapitare a băncii centrale. Paradoxal sau nu, Mugur Isărescu este mai respectat în rândul electoratului mai vârstnic decât în rândurile celor mai tineri. Dacă nu iese direct și deschis împotriva acestor intoxicări, guvernatorului BNR nu-i mai rămâne decât să-și asume rolul de țap ispășitor pe care PSD-ul i l-a rezervat pentru toate relele ce ni se vor întâmpla în perioada următoare. Și chiar vor fi multe rele.